Vyhlašujeme veřejnou sbírku pro uprchlíky ze severního Mali

22. 8. 2012

Už několik měsíců sledujeme situaci v Mali a máme obavu, že se rozjíždí další humanitární katastrofa. V následujících řádcích Vám nabízíme pár informací o aktuální situaci a o tom, jak se chystáme na situaci reagovat. Již nyní můžete přispět na právě otevřené sbírkové konto u ČSOB: 1855 5581 / 0300.

Boje na severu Mali

Severní část země je již od začátku roku dějištěm tvrdých bojů mezi povstalci ze skupin teroristických islámských skupin a vládními vojsky. Tyto skupiny mají za cíl vytvoření islámského státu, který vyhlásili v březnu pod názvem "Azawad". V důsledku bojů a násilností na civilním obyvatelstvu odešlo ze svých domovů už přes 300.000 lidí. Mluví o tom také jedna z mála krátkých zpráv na českém webu.

Velká část obyvatel odešla do sousedního Nigeru anebo se stáhla do jižní části Mali ke svým rodinám. Někteří také odešli do Burkiny Fasa nebo do Mauritánie. Situace se dlouhodobě zhoršuje, veškeré snahy o mírová řešení zatím nepřinesly žádná řešení.

Potravinová krize

Dlouhodobě se celá oblast také potýká s problémem potravinové krize. V osmi sahelských zemích západní Afriky trpí aktuálně 18 miliónů lidí nedostatkem potravin a podvýživou. Hlavním důvodem je špatná sklizeň minulého roku a návrat pracovníků z Libye po pádu tamějšího režimu. Nestabilní politická situace ještě tento problém zhoršuje. Některé oblasti postihly také tento měsíc nájezdy kobylek a ničivé povodně.

Další informace k aktuální situaci

- Deklarace ECHO (Evropská Unie Humanitární pomoc a ochrana civilistů) k současné potravinové krizi (v angličtině);

- Dva články v časopise The Economist;

- BBC: články aktuálním dění v Mali;

- RFI: zprávy ze světa ve francouzštině.

Jak můžete pomoci

Naše partnerská organizace v hl. městě Mali - v Bamaku aktuálně pečuje o 356 lidí (201 dospělých a 155 dětí). Jsou to uprchlíci, kterým nezbylo než utéci ze severu země, aby zachránili holý život. Jde o dobrovolnickou organizaci, která nemá žádné administrativní náklady, proto půjdou veškeré vybrané prostředky přímo příjemcům. Vybrané peníze budou poslány této organizaci, která za ně na místě zakoupí vše potřebné.

V tuto chvíli nejaktuálněji potřebujeme:

• 50 dek: jeden kus stojí 140,- Kč
  • 60 pytlů obilí (50 kg): kus stojí 820,- Kč
  • 30 rodin potřebuje léky: 1200,- Kč / rodinu
  • 15 jednotlivců potřebuje léky: 200,- Kč / osobu

Přispějte na veřejnou sbírku

Na tyto potřeby jsme právě vyhlásili veřejnou sbírku, povolení ke sbírce můžete nalézt zde.

Svůj příspěvek můžete zaslat na bankovní účet sbírky, který je veden u ČSOB: 1855 5581 / 0300.